Monumentensteden
gezelligheid tussen ons culturele erfgoedMonumentensteden
Ligt Camping en Chaletparc De Uitwijk al dichtbij Antwerpen en Rotterdam, ook in de meer directe nabijheid van de Heen zijn genoeg mogelijkheden voor een gezellig dagje uit tussen ons culturele erfgoed. Wissel een dagje activiteiten af met cultuur en vermaak in een dagje monumentensteden als Bergen op Zoom, Zierikzee en Willemstad. Een bezoek aan een van deze historische plaatsen kan eveneens een aantrekkelijk doel zijn tijdens een tussenstop op weg naar uw volgende bestemming.
Bergen op Zoom
Meer dan 600 monumenten zijn er te bewonderen in het stadscentrum van Bergen op Zoom, dat tot beschermd stadsgezicht is verklaard. Het Markiezenhof is veruit het mooiste en belangrijkste monument in de stad. Het Markiezenhof is een middeleeuws, laatgotisch stadspaleis en werd als het Hof van Bergen gebouwd voor Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom. De bouw duurde van 1485 tot 1511 en stond onder leiding van bouwmeesters Antoon I Keldermans en Rombout II Keldermans uit Mechelen.
Het Markiezenhof heeft een bewogen historie en dient tegenwoordig als museum, trouwlocatie en decor van openluchtvoorstellingen. Voor kinderen is er veel te ontdekken, met name in het kermismuseum dat ook in het gebouw gevestigd is. Ook is het Markiezenhof het startpunt van een leuke en leerzame gezinsspeurtocht in het centrum van de stad.
Andere gebouwen met een verhaal zijn de Sint-Gertrudiskerk, waarvan de toren, de Peperbus, de Grote Markt domineert. Op de Grote Markt staan een aantal historische panden, waaronder het Stadhuis van Bergen op Zoom, eveneens laatgotisch, en de panden De Olifant en De Draeck, die gespaard bleven bij de grote stadsbrand van 1397.
De Lievevrouwepoort of Gevangenpoort, is een van de weinige resten van de 14e-eeuwse stadswallen. Het Ravelijn uit 1702 is een overblijfsel van de vestingwerken van de bekende vestingbouwmeester Menno van Coehoorn.
In het historisch centrum is een ruim winkelaanbod en op de Grote Markt vindt u zeker een plekje op een van de terrassen. In de zomer vinden veel culturele evenementen plaats. Ook op culinair gebied vindt ieder wel iets naar z’n smaak, want Bergen op Zoom is tenslotte ook Bourgondisch.
Zierikzee
Zierikzee heeft meer dan 500 monumenten en is in 1971 aangewezen als een beschermd stadsgezicht. Op grote afstand is de Sint-Lievensmonstertoren al zichtbaar. Maar ook andere monumenten springen meteen in het oog. Aan de noordkant van het centrum staat de Nobelpoort uit de 14e eeuw met zijn karakteristieke spitsen. Vanuit de Nobelpoort hebt u een mooi doorkijkje naar korenmolen De Hoop (1874) aan de Lange Nobelstraat midden in het historische centrum. Op het bolwerk bij de Nieuwe Haven staat molen Den Haas, een stellingmolen uit 1727. Aan de ingang van de oude haven bewaken de Noordhavenpoort en de Zuidhavenpoort, nog steeds de toegang tot de stad. In de toren van de Zuidhavenpoort heeft het carillon uit het oude stadhuis een plaats gekregen. Dit is overigens het oudste carillon van Nederland en dateert uit 1554.
Het Stadhuismuseum Zierikzee, gevestigd in het oude stadhuis uit de 16de eeuw, is zeker de moeite van een bezoek waard, o.a. door de prachtige dakconstructie. In de Meelstraat staat huis De Haene, een koopmanshuis uit de 14e eeuw. De Haene is het oudste huis van Zierikzee. Een monument waarin diverse bouwstijlen zijn terug te vinden, is het Burger Weeshuis aan de Poststraat.
Voor de kinderen wordt de geschiedenis van zeevaart en scheepsbouw verteld in de Museumhaven.
Zoals de meeste steden met veel toerisme heeft Zierikzee volop cafeetjes en restaurantjes. Ook worden er in de zomermaanden regelmatig evenementen georganiseerd. Zierikzee is gewoon gezellig, het hele jaar door.
Willemstad
De geschiedenis van Willemstad gaat terug tot 1583. Toen liet Willem van Oranje het dorpje Ruigenhil versterken tot vesting, vandaar de naam Willems stad. Het stratenplan van het dorpje Ruigenhil is nog herkenbaar in de Voorstraat en de Achterstraat. Willemstad kreeg later stadsrechten en op last van Prins Maurits werd door fortificatiemeester Adriaen Anthonisz de vesting uitgebreid tot zijn huidige stervorm. Dat de gehele voormalige vesting van Willemstad én het schootsveld nu een beschermd stadsgezicht zijn, geeft aan hoe waardevol deze historische erfenis is.
Markante monumenten zijn verder de Koepelkerk uit 1607, de Princehof, het tegenwoordige Mauritshuis uit 1623, het voormalige stadhuis uit 1587, d’Orangemolen uit 1734 en het Arsenaal uit 1792. Bekijk alles van bovenaf tijdens een wandeling over de wallen.
Er is altijd wat te zien op het water van het Hollandsch Diep en het Volkerak door de drukke beroepsvaart en de vele zeilboten die Willemstad aandoen. Gezelligheid is er bij de haven aan de Benedenkade en in de diverse restaurants en cafés eromheen.
Welke in welke richting u ook vertrekt, of u een dagje uit wilt of op doorreis bent naar een andere vakantiebestemming in Nederland of België, vanuit Camping en Chaletparc De Uitwijk bent u er zo.